Sector primari
En economia es refereix a
totes les activitats que
transformen els recursos
naturals en recursos primaris;
és a dir, en matèries primeres
per a altres indústries, que
s'anomena sector secundari.
Les activitats del sector
primari són l'agricultura, la
caça, la silvicultura, la
mineria, la ramaderia, la
pesca i l'explotació forestal.
GEOGRAFIA
ECONÒMICA -
Branca
de la geografia humana que
estudia les activitats
econòmiques,la seva
localització en l'espai i la
seva problemàtica.
- Estudia el procés de producció
de béns i serveis
destinats a satisfer les
necessitats humanes.
- Es divideix en tres
sectors econòmics (o
productius):
primari, secundari i terciari.
SECTOR
PRIMARI
SECTOR
SECUNDARI
SECTOR
TERCIARI
Activitats
relacionades amb l'obtenció i
producció d'aliments
Activitats
relacionades amb l'obtenció de
productes a través d'un procés
de transformació
Activitats
relacionades amb la prestació
de serveis a la població.
No produeixen béns materials
L'agricultura,
la ramaderia i la pesca •L’agricultura,
la ramaderia, la pesca i
l’explotació forestal són
activitats econòmiques
que formen part del sector
primari. •Als
països rics
l’agricultura té una productivitat
alta gràcies a la
tecnologia, mentre que als
països pobres es mantenen
collites escasses i
irregulars. •Des
d’un punt de vista
econòmic,
es distingeix entre agricultura
i ramaderia de subsistència
i agricultura
de mercat. •La
pesca
actual planteja alguns
problemes. Les tècniques
modernes de pesca
impedeixen la reproducció
normal dels peixos.
EL
SECTOR PRIMARI •
El sector primari inclou les activitats dedicades
a la producció d'aliments: l'agricultura,
la ramaderia
i
la pesca,
i també l'explotació
forestal. •
Actualment, el 39% de la
població activa mundial
treballa en el
sector primari, però hi ha grans diferències
entre les diverses zones
de la Terra (la xifra oscil·la entre
el
2% d'Amèrica del Nord i el 58% de l'Àfrica).
LES
ACTIVITATS AGRÀRIES •Pel
que fa al sector primari,
les activitats
agràries
hi ocupen un lloc molt
important.
• Les activitats
agràries estan
condicionades pel medi físic: el clima, el relleu
i el sòl.
– El
clima
determina la
temperatura i la humitat, que condicionen el
desenvolupament
dels
conreus.Cada conreu necessita unes
condicions climàtiques
per desenvolupar-se. Les
temperatures excessivament
baixes o altes, o l’escassetat
de precipitacions limiten
o impedeixen el seu
desenvolupament.
–
El pendent del relleu
dificulta el
treball de la terra i la mecanització dels
conreus.L’agricultura se sol
localitzar a les planes i
al fons de les valls més
amples. – La textura del
sòl
condiciona la
retenció d'aigua, i l'acidesa en condiciona la
fertilitat.L’aprofitament agrari
del sòl depèn de la seva
textura
i de la seva acidesa. •
Els condicionants físics influeixen
més en
les societats amb pocs mitjans tècnics que no pas
en
les tecnificades.
CARACTERÍSTIQUES
DEL PAISATGE AGRARI •Elpaisatge
agrari
és el paisatge natural modificat
per l'ésser humà per obtenir
productes de la natura i
que ha evolucionat per
augmentar-ne l’aprofitament. •Els
elements que caracteritzen
els paisatges agraris són
les parcel·les,
els sistemes
de conreu
i el poblament.
PARCEL·LES •
Les parcel·les
són
trossos de sòl dedicats al conreu. Es diferencien
segons la
mida,
la forma
i
els
límits.
Segons aquests criteris
podem distingir :
–
Camps
oberts (openfield):
amb parcel·les obertes, petites i regulars.
–
Camps
tancats
(bocage):
amb parcel·les tancades, grans i irregulars.
SISTEMES
DE CONREU •
Segons els sistemes
de conreu
es distingeixen: el policonreu o el monoconreu; el
regadiu o el
secà;
l'agricultura intensiva o l'extensiva. •Per
obtenir els productes
agraris, els agricultors
utilitzen diverses tècniques
o sistemes
de conreu: - En
el policonreu
l’espai agrari es
divideix en moltes
parcel·les,
on es conreen espècies
diferents. En el monoconreu
l’espai conrea un sol
producte. - Als
paisatges
de regadiu
l’aigua s’extreu del
subsòl o d’embassaments
i, per mitjà de canals,
es condueix cap als camps.
Els conreus
de secà
només reben l’aigua de
la pluja. - L’agricultura
intensiva
produeix la quantitat més
gran de productes en el mínim
espai possible. L’extensiva
es practica a llocs amb
molt terreny amb la
finalitat d’obtenir
grans quantitats dels
productes conreats a un
preu baix.
POBLAMENT •
El poblament
rural és
la part de l'espai rural on viuen les persones.
Pot ser dispers
quan
els
habitatges es troben aïllats, o concentrat
en
cas que els habitatges s'hagin agrupat. •Actualment
el 39% de la població
mundial viu en espais
rurals, tot i que hi ha
diferències molt grans
entre continents i països.
L'AGRICULTURA
DE SUBSISTÈNCIA •L’agricultura
de subsistència
produeix tot el que és
necessari per a la
supervivència. Conrea
majoritàriament productes
per a l’ autoconsum. •
Aquest tipus d'agricultura
fa servir tècniques de
conreu rudimentàries
i es basen
en les que es van
desenvolupar durant el
Neolític. •L’explotació
constant de les terres, la
poca eficàcia de les tècniques
de conreu i la mala
qualitat de les llavors
fan que el rendiment sigui
molt baix. •Elspobles
que la practiquen
acostumen a ser pobres i
vulnerables a tot tipus de
calamitats.
TIPUS
D'AGRICULTURA DE
SUBSISTÈNCIA •
Destaquen tres
tipus
d'agricultura
de subsistència:
–
Agricultura
itinerant per cremació:
obté els camps cremant
una part del bosc o de la
sabana.Els
camps només es mantenen
fèrtils tres o quatre
anys, i per això són
abandonats i estalen
i cremen noves terres.Es practica a l’Àfrica,
Amèrica del Sud i a
algunes zones d’Àsia.
–
Agricultura
extensiva de secà:
fa servir el guaret per
deixar reposar una part de
la terra, itambé
l'adob que produeix el
bestiar.Es
fa a les zones
seques d’Àfrica. –
Agricultura
irrigada de l'arròs:
és pròpia de les regions
monzòniques, amb pluges
abundants.És
molt intensiva, productiva
i utilitza molta mà
d'obra.És
fa a l’Àsia monsònica.
L'AGRICULTURA
DE MERCAT •El
pas de l’agricultura de
subsistència a l’agricultura
de mercat
va començar als països
desenvolupats amb la
Revolució Industrial. •En
aquell moment, les
millores de les activitats
agràries van fer possible
obtenir productes sobrants
o excedents
que es podien reinvertir.
• L’agricultura
de mercat
té dos grans
objectius, augmentar
les vendes
i reduir
els costos.
• Tot això s’aconsegueix
mitjançant: – La
mecanització
del camp,
que estalvia mà d'obra, augmenta la producció i
permet reduir
els
preus dels productes agrícoles.
– L'especialització
de la producció agrària,
que permet augmentar la producció amb menys costos.
– Una
comercialització
àgil i ràpida,
que utilitza transports adequats a cada tipus de
producte.
TIPUS
D'AGRICULTURA DE MERCAT •
L'agricultura
d'especulació
produeix
grans beneficis. Inclou l'agricultura especialitzada
dels
Estats
Units i l'agricultura de plantació tropical. •
L'agricultura
mediterrània
és
una agricultura tradicional que s'ha adaptat al
mercat.
RAMADERIA
TRADICIONAL •
La ramaderia
tradicional acostuma
a ser un complement de l'agricultura. Els ramats
acostumena
ser petits i proporcionen carn, llet o llana, a més
de força de treball i adobs per al camp. •Es
practica a zones
intertropicals, a algunes
zones monsòniques i a
algunes zones
mediterrànies. •
La ramaderia
de subsistència
és
practicada pels pastors nòmades en zones molt
seques,
on amb prou feines hi ha
agricultura.
RAMADERIA
COMERCIAL O DE MERCAT •
La ramaderia
comercial
o
de
mercat té
els mateixos objectius que l'agricultura, vendre laproducció
i obtenir-ne el màxim benefici. Pot ser de dos
tipus: –
Ramaderia
intensiva:
inverteix molt capital en les explotacions, on cria
el bestiar en estables,alimentat
amb pinsos.Aquest
model és freqüent en l'avicultura i en la cria de
bestiar boví; aquest últim tambées
pot alimentar en part amb pastures (semiestabulació).Aquesta
ramaderia es practica en
explotacions molt
especialitzades i el
resultat és l’obtenció
de molts exemplars en un
espai reduït. –
Ramaderia
extensiva:
el bestiar (boví o oví) pastura en llibertat.
Aquesta ramaderia
es practica a llocs que
disposen de molt terreny
de pastura. Necessita poca
mà d’obra perquè els
ramats pasturen lliurement.
LA
PESCA •La
pesca
es
basa en l’aprofitament
dels recursos animalsdel
mar.
•Actualment
es distingeixen dos tipus
de pesca: la tradicional
o artesanal
i la industrial.
PESCA
TRADICIONAL O ARTESANAL •Es
realitza prop de la costa
i utilitza la força
humana i ormeigs de pesca
senzills.
•Es
manté a regions poc
desenvolupades. La seva
producció és escassa i
serveix, bàsicament, per
a l’autoconsum.
PESCA INDUSTRIAL •Té
com a objectiu obtenir un
gran volum de captures.
Per això necessita recursos
econòmics,
una tecnologia
avançada
i unes infraestructures
portuàries. •Segons el lloc on es practica, la pesca industrial
es classifica en:
– Pesca
costanera:
es practica prop de la costa amb vaixells petits.
–
Pesca
d'altura:
es practica en alta mar; fa servir flotes de
vaixells grans ben equipats que
s'estan
al mar setmanes o mesos.
–
Gran
pesca:
es practica en aigües molt llunyanes amb flotes
assistides per vaixells d'abastament.
PRINCIPALS ZONES PESQUERES •No
tots els punts del mar són
igualment rics en pesca.
Les captures són més
abundants en uns llocs
anomenats caladors,
que solen estar situats: -A
les zones on la plataforma
continental és extensa. -
A
les zones
de contacte entre corrents
marins freds i càlids.
-
A
les zones
costaneres a prop de les
quals passa un corrent marí
fred.
MASSA
PESCADORS PER A POCS
PEIXOS •Els
dos problemes més urgents
que té plantejats
actualment el sector
pesquer són la sobrepesca
i la manca
de caladors lliures. – La
sobrepesca
és
una conseqüència de
l'ús de tècniques
eficaces i de grans
flotes, que han
provocat
la
sobreexplotació
dels caladors.
– La
manca
de caladors lliures
és
conseqüència de
l'ampliació de les
aigües jurisdiccionals,
que
ha imposat el domini dels
estats sobre els caladors. •Un
altre problema rellevant
és la creixent contaminacióde
les aigües
costaneres a causa dels
abocadors tòxics
industrials i de les freqüents
marees negres provocades
per accidents dels
vaixells petroliers.
EXPLOTACIÓ
SOSTENIBLE DELS RECURSOS
MARINS
• Si bé els
oceans són una reserva
alimentària important,
els seus recursos són
limitats. •
És imprescindible
assegurar una
explotació
sostenible dels
recursos marins, que
reguli lescaptures
i permeti la recuperació
dels caladors. Així,
es
considera urgent reemplaçar
el sistema de depredació
per una explotació intel·ligent
del mar. -
Algunes
organitzacions
internacionals treballen
en aquest sentit i per això
estableixen normatives de
pesca severes, alhora que
pretenen repoblar el mar
amb la cria artificial
de
peixos.
- En efecte, l'aqüicultura
també
podria ser una solució:
consisteix a substituir el
sistema de depredació
per
la cria i engreix
d'animals i plantes
marines en piscines,
estanys o zones ben
delimitadesi
tancades.